Žralok černoploutvý žije v lagunách a na útesových plošinách, měří v průměru 1,60 metru a na každé ploutvi má černou špičku. Plachý a zranitelný, plave v mělké vodě od Rudého moře po Polynésii, před potápěčem prchá a objevuje se na lokalitě Koh Tachai Pinnacle, u ostrova Apo a v oblasti Komodo.
Žralok černoploutvý: kde se potápět?

Castle Rock
KomodoHlavní období celý rok: žraloci bělocípí téměř zaručeně při každém ponoru, na hlubokých svazích

Koh Tachai Pinnacle
Andamanské moře: Similanské ostrovy, Surin a LantaK vidění po celý rok: proplouvá na okraji bloků

Ostrov Apo
Visayas: Cebu, Bohol a NegrosK vidění po celý rok: na Mamsa Point a Rock Point

Vrak USAT Liberty
Bali a Nusa PenidaK vidění po celý rok: vzácně, na volné vodě za zádí
Jak poznat žraloka černoploutvého?
Žralok černoploutvý je žralok menšího vzrůstu: měří v průměru 1,60 metru, málokdy přes 1,80 metru, nanejvýš 2 metry, a nejtěžší zaznamenaný jedinec vážil 13,6 kilogramu. Samice jsou větší než samci. Hřbet je světle hnědošedý, břicho bílé a po bocích se táhne bílý pruh. Všechny ploutve mají černou špičku podtrženou světlejším lemem, velmi výraznou na první hřbetní ploutvi a na spodním laloku ocasu: to je jeho podpis, viditelný, jakmile proplouvá pod hladinou. Čenich je krátký, široký a zaoblený, oči oválné a dost velké. Nezaměňujte ho se žralokem šedým útesovým, jehož ocasní ploutev má široký černý lem, a ne jen špičku.
Žralok černoploutvý na fotografiích
Jak žralok černoploutvý žije?
Je to žralok mělkých pobřežních vod celého tropického Indo-Pacifiku, od Jižní Afriky a Rudého moře přes jihovýchodní Asii po sever Austrálie, Novou Kaledonii a ostrovy Pacifiku včetně Polynésie a Havaje. Suezským průplavem pronikl i do východního Středomoří, kde se usadil. Nejčastěji ho najdete v hloubce několika metrů, na útesových plošinách, v lagunách a na písčitých plochách, někdy v ústích řek, a dokonce ve sladké vodě na Madagaskaru a v Malajsii. Hlouběji sestupuje zřídka, nanejvýš do 75 metrů. Mláďata vyrůstají na písčitých mělčinách a v mangrovech. Je rychlý a čilý, plave sám nebo v malých skupinách a neustále křižuje podél okraje útesu, v noci aktivněji než přes den. Drží se svého místa: jeho domovský okrsek o rozloze zhruba půl kilometru čtverečního patří k nejmenším ze všech žraloků a tentýž jedinec zůstává léta na stejném místě. Živí se malými kostnatými rybami, jako jsou cípali, kanici, kranasi, pyskouni nebo bodloci, dále olihněmi, chobotnicemi a korýši, příležitostně i mořským hadem nebo ptáčetem, které spadlo do vody. Byly pozorovány skupiny, které nahnaly hejna cípalů ke břehu. Druh je živorodý: březost trvá 7 až 9 měsíců na severu Austrálie, 10 až 11 měsíců v Indickém oceánu a na ostrovech Pacifiku, a ve vrhu jsou 2 až 5 mláďat, nejčastěji čtyři, dlouhá při narození 40 až 50 centimetrů. Samci dospívají při 95 až 105 centimetrech, samice při 97 až 110.
Kde a kdy žraloka černoploutvého uvidíte?
Na našich lokalitách je to spíš žralok, který proplouvá kolem, než pravidelné setkání. V Thajsku se drží podél okraje bloků na lokalitě Koh Tachai Pinnacle, od října do května, kdy je park otevřený. Na Bali ho ve volné vodě za zádí vraku Liberty uvidíte jen vzácně. Na ostrově Bunaken proplouvají žraloci černoploutví volnou vodou před stěnami Lekuan, spolu s rejnoky tečkovanými. V oblasti Komodo se celý rok objevuje na lokalitě Castle Rock, vedle žraloka bělocípého, kterého tam uvidíte téměř jistě. Na Filipínách ho u ostrova Apo potkáte spolu se žralokem bělocípým na místech Mamsa Point a Rock Point, celý rok a bez výrazné sezóny. Všude ho hledejte u hladiny a na okraji útesové plošiny, kde žije.
Je žralok černoploutvý ohrožený?
Žralok černoploutvý je na červeném seznamu IUCN od roku 2020 veden jako zranitelný: druh je stále rozšířený a běžný, ale rozmnožuje se pomalu a v několika oblastech s nadměrným rybolovem ubyl. Loví se pro maso, olej z jater a ploutve, není však významným cílem komerčního rybolovu. K lidem je plachý a snadno se poleká. Ve světě je zaznamenáno několik desítek kousnutí, žádné smrtelné, téměř všechna do nohou nebo chodidel lidí brodících se mělkou vodou, které si spletl s kořistí. Návnada ho činí odvážnějším a podvodní lovce občas ohrožuje. Při ponoru ho nechte, ať připluje sám, nekrmte ho a na útesové plošině držte nohy v klidu.
Naše rada
Zůstaňte v klidu a nízko nad útesem: je plachý a potápěč, který k němu plave, ho zažene. Nekrmte ho, návnada ho dělá troufalým a jen v té situaci začne být dotěrný. Na útesové plošině nebo v laguně choďte v kalné vodě tak, abyste nemáchali nohama: právě tam dochází k těm vzácným známým kousnutím.


