Přejít na obsah
Vyberte jazyk a měnu: CSKč
Tři delfíni skákaví plavou pod hladinou v hluboké modři jeden za druhým, šedí, s krátkým zobákem a dozadu zahnutou hřbetní ploutví, ve slunečním světle prosvítajícím vlnami

Delfín skákavý

Tursiops truncatus

Zvíře

Delfín skákavý je mohutný šedý delfín s krátkým zobákem, dlouhý 2 až 4 metry. Na Azorech ho celý rok uvidíte z lodi mezi ostrovy Faial a Pico a pod vodou proplouvají jeho skupiny nad potápěči na lokalitách Castle Rock, Dirty Rock nebo El Boiler.

Delfín skákavý: kde se potápět?

Jak poznat delfína skákavého?

Delfín skákavý je mohutný delfín, dlouhý 2 až 4 metry a vážící 150 až 650 kilogramů. Je šedý, bez skvrn a pruhů: tmavě šedý, skoro černý na hřbetě u hřbetní ploutve, světlejší na bocích a skoro bílý na břiše. Zobák má krátký a silný, zřetelně oddělený od melounu, vyklenutého čela, které mu slouží k echolokaci, a koutky úst mu kreslí úsměv. Vysoká, dozadu zahnutá hřbetní ploutev se zvedá uprostřed hřbetu. Na Azorech sdílí vody s delfínem obecným a atlantským delfínem skvrnitým a rozlišíte je podle barvy: delfín obecný má na boku plavě šedé přesýpací hodiny a delfín skvrnitý se s věkem pokrývá skvrnami.

Delfín skákavý na fotografiích

Delfín skákavý zblízka pod vodou, zešikma zespodu: krátký silný zobák pod vyklenutým čelem, prsní ploutev a šedá kůže s jemnými škrábanci
Šedý delfín skákavý se vynořuje podél lodi, hlavou doprava, ve spršce vody: krátký zobák, zaoblené čelo a hřbetní ploutev; vlevo pod vodou plave druhý delfín
Několik delfínů skákavých plave v těsné skupině těsně pod hladinou, při pohledu shora, šedí na tmavomodrém pozadí, hřbetní ploutve a krátké zobáky dobře viditelné

Jak delfín skákavý žije?

Delfín skákavý žije ve všech mírných, subtropických a tropických mořích světa a chybí jen v polárních vodách; rozlišují se pobřežní a oceánské populace. Žije v různě velkých skupinách, nejčastěji od páru po zhruba patnáct jedinců, na otevřeném moři někdy přes sto, a tyto skupiny se tvoří a zase rozpadají. Živí se rybami, olihněmi a krevetami, které vyhledává echolokací. Ve skupině delfíni nahánějí ryby do koule a pak hejnem jeden po druhém proplouvají. Samice rodí jediné mládě po dvanácti měsících březosti a kojí ho zhruba rok a půl. Delfín skákavý se dožívá 40 až 60 let, samice déle než samci.

Kde a kdy delfína skákavého uvidíte?

Delfín skákavý se objevuje na osmi našich lokalitách a nejčastěji ho uvidíte z lodi. Na Azorech se celý rok zdržuje v průlivu mezi ostrovy Faial a Pico, který je kvůli němu a kvůli karetě obecné zařazen do soustavy Natura 2000: potkáte ho kolem ostrůvků Madalena a mezi Madalenou a mělčinou Baixa do Sul. Na ostrově Santa Maria někdy od června do října doprovází loď na lokalitu Ambrósio, stejně jako delfín obecný a atlantský delfín skvrnitý. Pod vodou na lokalitě Castle Rock v národním parku Komodo loví skupiny celý rok u vrcholu a proplouvají nad potápěči. Na lokalitě Dirty Rock u Kokosového ostrova loví hejna drobných ryb kolem skály, někdy i během ponoru. V souostroví Revillagigedo v Mexiku navštěvují vrchol lokality El Boiler a přibližují se k potápěčům, vzácněji u skály Roca Partida, během sezóny potápěčských safari od listopadu do června. V Kostarice také doprovázejí loď k ostrovu Caño, spolu s delfíny skvrnitými.

Je delfín skákavý ohrožený?

Na červeném seznamu IUCN je delfín skákavý v hodnocení z roku 2019 veden jako málo dotčený druh a je zapsán v příloze II úmluvy CITES, která upravuje mezinárodní obchod s ním. Přesto se dodnes loví v Japonsku a na Faerských ostrovech a odchytává se pro delfinária. Jeho zvědavost proslavila několik jedinců: osamělí delfíni jako Fungie v Irsku nebo Tião v Brazílii vyhledávali celé měsíce, či dokonce roky společnost plavců a někteří z nich plavce zranili. Krmení divokého delfína mu bere ostražitost a učí ho spojovat si člověka s potravou, čímž ho vystavuje lodním šroubům a rybářskému náčiní: dívejte se na něj a nic mu nedávejte.

Naše rada

Během plavby sledujte hladinu: nejčastěji ho uvidíte z lodi. Pod vodou zůstaňte ve skupině a nechte ho připlout, neplavte k němu a nenatahujte ruku: na lokalitách Castle Rock nebo El Boiler je to on, kdo proplouvá nad potápěči. Nikdy ho nekrmte: krmený delfín ztrácí ostražitost, spojuje si člověka s potravou a vystavuje se lodním šroubům a rybářskému náčiní.

Autoři fotografií

Fotografie pod svobodnou licencí, s uvedením autora; odkaz vede na zdroj.