Přejít na obsah
Vyberte jazyk a měnu: CSKč
Ostenec titán z profilu nad útesem, tmavá maska přes oko, černý knír nad viditelnými zuby, bílá líce a žlutohnědé tělo s černou mřížkou

Ostenec titán

Balistoides viridescens

Zvíře

Ostenec titán je největší útesový ostenec Indo-Pacifiku, dorůstá až 75 centimetrů a pozná se podle černého kníru a tmavé masky. Během hnízdění brání samice hnízdo zuby proti každému potápěči: u ostrova Balicasag od května do července stejně jako na lokalitě Chumphon Pinnacle ho obeplouvejte širokým obloukem.

Ostenec titán: kde se potápět?

Jak se pozná ostenec titán?

Ostenec titán, vědecky Balistoides viridescens, je největší útesový ostenec Indo-Pacifiku: dorůstá až 75 centimetrů. Oválné a robustní tělo nese velkou hlavu, která tvoří zhruba třetinu jeho délky, a malá ústa vyzbrojená silnými zuby. Poznáte ho podle tří znaků: černého kníru nad horním pyskem, široké tmavé masky, která zakrývá oblast očí a sbíhá k prsním ploutvím, a olivově žlutého těla, jehož šupiny s tmavým lemem kreslí síťku. Hrdlo a kořen ocasu jsou světlé a oranžové ploutve mají tmavý lem. Jako všichni ostenci dokáže vztyčit a zajistit první trn hřbetní ploutve, spoušť, podle které dostala čeleď anglický název triggerfish. Mláďata jsou bělavá až béžová, s černými tečkami.

Ostenec titán na fotografiích

Ostenec titán hlavou dolů prohrabává korálový blok na světlém písčitém dně, žluté ploutve s černým lemem vztyčené, vedle něj malý zelený kranas
Mladý ostenec titán s nosem u písku vedle mušle, béžové tělo poseté tmavými skvrnami do síťky, hnědá maska přes oko a bledě růžová líce

Jak ostenec titán žije?

Ostenec titán žije v lagunách, na vnějších svazích a uvnitř průlivů, od hladiny do 50 až 60 metrů. Dospělci se pohybují sami nebo v párech, mláďata se skrývají v korálové suti a v trsech větvených korálů v mělkých chráněných lagunách. Potravu hledá u dna: ježovky, kraby a další korýše, měkkýše, trubicovité červy a korály. Obrací kameny, prohrabává písek a láme větve korálů, aby se ke kořisti dostal, a napadá i trnovou korunu, hvězdici, která požírá korály. Vyskytuje se od Rudého moře a východní Afriky po Rovníkové Sporady a souostroví Tuamotu a od jihu Japonska po sever Austrálie. Na Havaji chybí. IUCN ho řadí mezi málo dotčené druhy.

Kde a kdy ostence titána uvidíte?

Na Filipínách ho potkáte celý rok kolem ostrova Balicasag na ostrovech Visayas, ale důležitá je sezóna hnízd: od května do července hnízdí ostenci titáni na místě Black Forest, stěně s černými korály, a hnízda brání zuby. Vyhněte se jim širokým půlkruhem. V Thajsku, na lokalitě Chumphon Pinnacle u ostrova Koh Tao, hlídají svá hnízda na plošinách celý rok: obeplouvejte je z otevřené vody, nestavte se k nim čelem a fotografujte je jen z dálky, protože když se k hnízdu přiblížíte, zaútočí.

Je ostenec titán nebezpečný?

Ostenec titán může napadnout potápěče i bez vyprovokování. V období rozmnožování, zhruba jeden týden v měsíci, hlídá samice jikry v hnízdě vyhrabaném jako kráter v rovném písčitém dně a brání celý sloupec vody nad ním: její teritorium má tvar kužele, který se k hladině rozšiřuje. Na plavce nebo potápěče, který do něj vnikne, se vrhne a pronásleduje ho daleko, klidně i s kousáním. Kousnutí není jedovaté, ale zuby stavěné na drcení ježovek způsobují hluboké a bolestivé rány, které je někdy nutné sešít. Když zaútočí, vzdalujte se vodorovně a nespouštějte ji z očí. Nikdy neplavte k hladině, ta zůstává uvnitř kužele.

Naše rada

Hledejte písčitý kráter u paty útesu a ostence, který nad ním krouží: je to hnízdo a obeplouvá se zdaleka. Pokud se na vás vrhne, vzdalujte se vodorovně a nikdy nestoupejte, protože jeho teritorium tvoří kužel, který se nad hnízdem rozšiřuje. Fotografujte ho z dálky a nikdy se kvůli snímku nepřibližujte k hnízdu.

Autoři fotografií

Fotografie pod svobodnou licencí, s uvedením autora; odkaz vede na zdroj.