Tuňák psozubý je útesový tuňák Indo-Pacifiku, který někdy přesáhne dva metry a poznáte ho podle zvlněné postranní čáry. Uvidíte ho lovit v proudu na lokalitách Batu Bolong, Castle Rock, Kuda Rah Thila nebo Koh Tachai Pinnacle a ve volné vodě u útesu Tubbataha.
Tuňák psozubý: kde se potápět?

Cape Kri
Raja AmpatHlavní období od října do dubna: víry kranasů velkookých a lovící tuňáci ve vrcholu proudu

Castle Rock
KomodoHlavní období od dubna do listopadu: na hlubokém okraji, v proudu

Koh Tachai Pinnacle
Andamanské moře: Similanské ostrovy, Surin a LantaHlavní období od října do května: po stovkách nad útesem, loví v proudu

Kuda Rah Thila
Atoly Ari a RasdhooHlavní období celý rok: loví v proudu, za obloukem

Útes Panorama
Střední Rudé moře, EgyptHlavní období od září do listopadu: v modré vodě, za okrajem plošin

Útes Tubbataha
PalawanHlavní období od dubna do května: na jižní straně Severního atolu, v modré vodě za stěnou
Jak poznat tuňáka psozubého?
Tuňák psozubý je velký vřetenovitý tuňák, který dorůstá 2,48 metru a 131 kilogramů. Nejčastěji ho potkáte o délce 40 centimetrů až 1,20 metru. Hřbet je lesklý, modročerný až modrozelený, boky stříbrné a břicho bělavé, bez pruhů a skvrn. Prozradí ho dva detaily: postranní čára, která se podél boku výrazně vlní, a bílé špičky druhé hřbetní a řitní ploutve, těsně před řadou ploutviček vedoucí k ocasu. Velká tlama, jejíž horní čelist sahá až k oku, je vyzbrojená velkými kuželovitými zuby, nahoře 14 až 31, dole 10 až 24: právě jim vděčí za své jméno.
Tuňák psozubý na fotografiích
Jak tuňák psozubý žije?
Tuňák psozubý žije v tropických vodách Indo-Pacifiku, od Rudého moře a východní Afriky po Francouzskou Polynésii a od Japonska po Austrálii. Je to útesový tuňák: mladí jedinci se drží na mělkých útesech, velcí na hlubokých svazích, podmořských horách a příkrých stěnách, v hloubce 10 až 300 metrů. Žije sám nebo v malých skupinách nanejvýš po šesti a loví malé ryby, které žijí v hejnech kolem útesů, například kesie, a také olihně.
Kde a kdy tuňáka psozubého uvidíte?
Tuňáka psozubého zmiňujeme u deseti našich lokalit, nejčastěji v proudu, kde loví. V Indonésii obchází rohy lokality Batu Bolong a hluboký okraj lokality Castle Rock v národním parku Komodo, hlavně od dubna do listopadu. V souostroví Raja Ampat ho uvidíte na lokalitách Blue Magic a Cape Kri, když je proud nejsilnější, hlavně od října do dubna. Na Maledivách loví celý rok ve volné vodě před skalním obloukem na lokalitě Kuda Rah Thila, spolu s kranasy obrovskými. V Thajsku proplouvá od října do května nad útesem na lokalitě Koh Tachai Pinnacle spolu s kranasy a na lokalitě Richelieu Rock u paty skal na straně proudu. Na Filipínách ho na útesu Tubbataha uvidíte od března do června, hlavně v dubnu a v květnu, na jižní straně Severního atolu, a u ostrova Apo patří k rybám stěny Chapel. V Rudém moři hlídkuje ve volné vodě před plošinami útesu Panorama, hlavně od září do listopadu.
Je tuňák psozubý ohrožený?
V hodnocení z roku 2022 vede červený seznam IUCN tuňáka psozubého jako málo dotčený druh. Je ceněný ve sportovním rybolovu a loví se i na talíř, prodává se v konzervách nebo zmrazený. Dospělý jedinec ale může obsahovat ciguatoxin a jeho maso už způsobilo otravy ciguaterou. Pro potápěče je neškodný: jediné známé riziko je ciguatera, a to na talíři.
Naše rada
Hledejte ho tam, kde proud naráží na útes: na rozích skály, na okraji podmořského vrcholu nebo ve volné vodě před skalním obloukem. Schovejte se za blok nebo se zachyťte útesu a oči upírejte do modré hlubiny, ne na korály. V proudu ho nepronásledujte: vyčerpali byste se, a lovit ho uvidíte právě ze svého pevného místa.



